Sıkça Sorulan Sorular

Öğrenmek istediğiniz tüm soruların cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi, kimyasal ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen bir kanser tedavisidir. Kemoterapi ile kanser hücrelerinin büyümesini engellemek veya o hücreleri yok etmek amaçlanır. Radyoterapi, cerrahi işlem ve hormon tedavisi gibi diğer kanser tedavi yöntemlerini destekleyici olarak da uygulanabilir. Kanserin evresi ve türüne göre uygulanan farklı kemoterapi çeşitleri ve kemoterapi ilaçları bulunur.

Kemoterapide Beslenmenin Önemi Nedir?

Tümörün kendisi ve ayrıca uygulanan kemoterapilerin iştahsızlık, bulantı, kusma gibi yan etkilerine bağlı olarak kilo ve kas kitlesi kaybı gelişebilir. Kilo ve kas kaybı uygulanan tedavilerin yan etkilerini ve tedaviye devamı olumsuz etkilemektedir. Yetersiz beslenme bu durumu artırmaktadır. Kilo kaybının olmaması ve vücut dokularının korunması için ekstra kalori ve protein alımına önem vermekte fayda vardır. Kilo kaybının başladığı durumda, doktorunuz veya diyetisyenler tarafından önerilecek beslenme ürünleri kullanılarak protein ve kalori ihtiyacı karşılanabilir. Doğru ve yeterli beslenme kanser tedavisinin bir parçasıdır.

Kanser Hastalarında İyi Beslenme Neden Önemlidir?

Kanser hastalığı ve kanser tedavileri tadı, kokuyu, iştahı ve yemek yeme yeteneğini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, temel besin eksikliğinin neden olduğu bir durum olan yetersiz beslenmeye neden olabilir. Kötü beslenme, hastanın zayıf olmasına, yorgun olmasına ve enfeksiyonla mücadele edememesine veya kanser tedavisini bitirememesine neden olabilir.

Raporlu Beslenme Ürünü/Mama Nedir?

Halk arasında mama olarak da adlandırılan raporlu beslenme ürünleri, kanser tedavisinde sıklıkla görülen iştahsızlık ve yeterli beslenememe sorunu karşısında doktor veya diyetisyen kontrolünde kullanılan tıbbi beslenme ürünleridir. Hastanın tüm tedavisi süresince ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi temel besinleri ona sağlamak adına kullanılır.

Raporlu Beslenme Ürünü Nasıl Alınır?

Uzman beslenme ürünleri, uzman doktorun reçetelendirmesi ile eczanelerden alınabilir. Raporlu beslenme ürünü almak için, 6 ay süreli sağlık kurulu raporu alınabilir. Bu raporda, beslenme ürünün adı, hastanın günlük kalori ihtiyacı, raporlu beslenme ürünü günlük kullanım miktarı belirtilir. Bu raporla 30 günlük dozu karşılayan uzman beslenme ürünü eczanelerden temin edilebilir.

Ne Zaman Raporlu Beslenme Desteği Alınmalıdır?

Tat almada bozulma ya da yutmada güçlük çekme gibi yan etkiler, önce kilo kaybına sebep olabilir. Besin ihtiyacının karşılanamamasının devamı durumunda kaşeksi adı verilen kas ve yağ kaybına sebep olabilir. Kaşeksi kanserin tedavi sürecini de olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple kanser tanısı konulduğu ya da tedavi yöntemine karar verildiği zaman uzman beslenme desteği alımı da değerlendirilmelidir. Doktor tavsiyesi ile en erken dönemde uzman beslenme desteği alınmasında fayda vardır.