COVID-19 yani koronovirüs salgını döneminde, kanser hastaları ve yakınlarının akıllarında bir çok soru işareti oluştu. Hasta Koçu Esma Sevinç, COVID-19 salgını döneminde ‘Kanser Hastası ve Hakları’ konusunda en çok sorulan soruları derledi. Kanser hastları, COVID-19 döneminde raporlu ilaçlarını ve tıbbi beslenme ürünlerini nasıl temin edebilirler? Sokağa çıkma yasağı varken tedavilerine nasıl gidebilirler? Kanser tedavisi aldıkları hastanelerin Pandemi Hastanesi olup olmadığını nereden bilebilirler? Bu ve birçok sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
1) COVID-19 döneminde kanser hastalarının raporlu ilaçlarını reçete ettirmek için hastaneye gitmeleri gerekli mi?
1 Ocak 2020 ve sonrasında rapor süresi biten tüm ilaçların, tıbbi beslenme ürünlerinin ve bez gibi ilaç dışı ürünlerin rapor süreleri SGK tarafından, Covid-19'dan dolayı 30 Haziran 2020’ye kadar uzatıldı. Kanser hastaları veya yakınları, kendi ilaçları ya da ilaçları biten yakınları için hastaneye gitmeden eczanelerinden raporlu ilaçlarını alabilirler.
2) İlaç ve tıbbi beslenme ürünleri biten kanser hastaları ve hasta yakınlarının izlemesi gereken yeni süreç nedir?
Kanser hastları, daha önce raporlu olarak kullandığı tüm ilaç ve tıbbi beslenme ürünlerine hastaneye gitmeden, eczaneye kimlikleri ile giderek ulaşabilirler.
3) Endikasyon dışı ya da yurt dışından ilaç temin ederek tedavi olan kanser hastalarının rapor süreçleri nedir?
Yurt dışı ilaç kullanımı ya da endikasyon dışı ilaç kullanımı olan kanser hastalarının da rapor süreleri, diğer kanser hastaları ile benzer olarak uzatıldı. Aradaki tek fark bu hastaların rapor sürelerinin 1 Mart 2020 ve sonrasında bitmiş olması gerekmektedir.
4) Kanser hastaları için büyük öneme sahip tıbbi beslenme ürünleri SGK üzerinden alınabiliyor mu?
Kanser tanısı ile raporlanarak reçete edilen tüm ilaç ve tam destekli tıbbi beslenme, kanser hastaları tarafından ücretsiz olarak alabilmektedir. Kanser tedavisinde kilo kaybı, iştahsızlık gibi yan etkiler sonucu hastanın kalori ve güç kazanmasını sağlayan tıbbi beslenme, doktorları tarafından raporlandığı müddetçe SGK tarafından ücretsiz sağlanıyor. Detaylı bilgi için doktorunuza veya diyetisyeninize başvurabilir ve Kanserde Tıbbi Beslenme Tedavisi Nedir? İçeriğimizi okuyabilirsiniz.
5) 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kanser hastaları sokağa çıkma yasağı varken devam eden tedaviye nasıl gidebilir?
65 yaş üstü ve 20 yaş altı hasta ve hasta yakınları tedavinin olduğu merkezden alacağı ‘Durum Bildirir Raporu’ ile dışarı çıkabilir; aksatmadan tedavisine gidip gelebilir. Tedavi merkezinden alacağı raporda muhakkak hasta adı ve refakatçi adı belirtilmelidir.
6) Şehirlerarasi yolculuğun yasak olduğu dönemde başka şehire tedaviye giden kanser hastalarının izlemesi gereken yol nedir?
Hasta ve hasta yakınları tedavi oldukları hastaneden, online olarak ‘Durum Bildirir Raporu’ alabilmektedirler. Rapor üzerinde hasta adı ve refakatçi adı belirtilmelidir. Bu raporla, kanser hastasının ikametgahının bağlı bulunduğu kaymakamlığa giderek ‘Yol İzin Belgesi’ alınabilmektedir.
7) Covid-19’dan dolayı tedavisi yarim kalan kanser hastaları var mı?
Hastanın kendi durumundan kaynaklanan bir neden olmadığı müddetçe, kanser tedavileri hastaneler tarafından aksatılmadan yapılmaktadır. Fakat, başka şehirlerden farklı illere tedavi için giden, maddi durumu yetersiz olduğu için şefkat evlerinde konaklayan hasta ve hasta yakınları, şefkat evleri kapandığı için tedavilerine ara vermek durumunda kaldılar.
8) Kanser hastaları tedavi gördükleri hastanenin PANDEMİ hastanesi olup olmadığını nasıl öğrenebilir?
Kanser hastaları tedavi gördükleri hastanenin Pandemi Hastanesi olup olmadığını Alo 184’ü arayarak kolaylıkla öğrenebilirler.
Kanser hastalarının Korona Virüsüne karşı neler yapması gerektiği hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Vuslat Yürüt Çaloğlu'nun Kanser Hastaları Korona Virüsüne Karşı Nasıl Önlemler Almalı? videosunu izleyebilirsiniz.
Kaynak:
Hasta Koçu Esma Sevinç