Tümörün kendisine veya tedaviye bağlı olarak kanser hastalarının bağışıklık sistemleri zayıflayabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise kanser hastalarının enfeksiyona yakalanma riskini artırabilir. Ancak kanserde bağışıklık güçlendirme için yapabileceklerinizi öğrenerek tedavi sürecinin olumsuz etkilenmesine yol açacak herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşma ihtimalini azaltabilirsiniz.
1. Dengeli ve Yeterli Beslenme
Beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmenin anahtarlarından biridir. Protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir beslenme düzeni ise bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Kanser tedavisi görürken bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günde 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz. Özellikle A vitamini bakımından zengin olan brokoli ve havuç, C vitamini deposu domates ve çilek ile E vitamini kaynağı avokado ve kuruyemiş yemeye özen gösterebilirsiniz.
Vücudun virüs ve bakteri gibi patojenlerle mücadele edebilmesi için T hücreleri üretmesi gerekir. Proteinde bulunan amino asitler ise T hücresinin üretiminde rol oynar. Protein bakımından zengin kırmızı et, kuru baklagiller, yumurta ve süt ürünleri tüketmeye özen göstererek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Kanser hastalarının protein ihtiyaçları sağlıklı insanlara göre daha yüksek olabilir. Kanserin kendisinin ve kanser tedavilerinin yan etkilerinden olan iştahsızlık problemi nedeniyle yeterli protein, vitamin ve mineral alımı gerçekleştiremediğiniz zaman ise doktorunuzun önerisiyle tıbbi beslenme desteği alabilirsiniz. Tam destekli tıbbi beslenme ürünleri ile ilgili bilgi almak için ¨Kanser Tedavisindeki Tıbbi Beslenme Ürünleri¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
2. Yeterli Uyku
Kanser tedavisi ve bağışıklık denildiği zaman akla ilk gelen konulardan birisi de uykudur. Uyku esnasında sitokin adı verilen proteinler salgılanır. Enfeksiyona yakalanıldığı zaman ise vücudun direnç gösterebilmesi için sitokin seviyesinin yüksek olması gerekir. Ancak yetersiz uyku nedeniyle enfeksiyonlara karşı direnç göstermeye yardımcı olan sitokinler yeterince üretilemez. Bunun önüne geçmek için 25-65 yaş arası kişilerin 7-9 saat, 65 yaş üzeri kişilerin ise 7-8 saat uyuması önerilir.
3. Günlük Spor
Kanser hastalarının hem stres seviyelerinin düşmesi hem de bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için düzenli fiziksel aktivite yapmaları önerilir. Günlük ortalama 30 dakikalık egzersiz, bağışıklık sistemi hücrelerinin vücuttaki dolaşımının artmasına yardımcı olabilir. Tabii spora başlamadan önce süre ve egzersiz türü ile ilgili olarak doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
4. Probiyotik İçeren Besinler
Yararlı bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını düzene sokarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük beslenmenizde probiyotik bakımından zengin yoğurt, kefir, turşu gibi besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
5. Stres Kontrolü
Yaşanan stres düzeyi arttığı zaman stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesi artar. Kortizol ise bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını baskılayabilir. Bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi sonucunda da vücudun hastalıklara karşı direnci düşebilir. Bunun önüne geçmek adına kanser tedavisi sürecinde yaşanabilen endişeyi gidermek için hem sevdiklerinizden hem de bir sağlık uzmanından destek alabilirsiniz.
Kanser tedavisi görürken stres seviyenizi en aza indirmenin yollarını öğrenmek için de ¨Kanser Tedavisinde Moral ve Motivasyon Neden Önemli?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli hale gelebilir ve kanser tedavisinin hastalık nedeniyle olumsuz etkilenme ihtimalini düşürebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ise öncelikle protein, vitamin ve minerallerden oluşan dengeli bir beslenme düzeni oluşturmaya özen gösterebilirsiniz. Yeterli uyku, düzenli spor ve stres kontrolü ile de vücudunuzun bağışıklığını güçlendirebilirsiniz.