Kanser Tedavisinde Moral ve Motivasyon Neden Önemli?

Kanser tedavisinin en önemli destekçilerinden birisi de motivasyonun yüksek tutulmasıdır. Mutluluk hissi, bağışıklık ve sindirim sisteminin işleyişine olumlu etki edebilir. Bu da tedavi sürecinde vücudun daha güçlü bir şekilde kanser hücreleri ile mücadele etmesine yardımcı olabilir. Kanserin en yaygın görülen yan etkilerinden olan mide bulantısı ve iştahsızlık durumunu gidermeye de destek verebilir. 

Hatta kanseri destekleyici tedavi türlerinden biri de palyatif bakımdır. Palyatif bakımın amaçlarından birisi hastanın konfor ve mutluluğunu sağlanmasıdır. Böylece kanser hastalarının ağrıya karşı daha dirençli olmaları amaçlanır. Kanser hastasına yaklaşımın iyileşme sürecinde rol oynamasının yanısıra hastaların morallerini yüksek tutma çabaları da değerlidir. Peki kanser hastaları morallerini yüksek tutmak ve iyileşme yolunda motivasyonlarını canlı kılmak için neler yapabilir? İşte kanserde moral yüksekliğini sağlamak için atılabilecek adımlar.

Olumlu İnsanlarla Birlikte Olun

Kendinizi her zaman olumlu düşünceler içerisinde bulmayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda arkadaşlarınız ve ailenizden destek almanız size güç verir. Bu sebeple kanserden iyileşme sürecinizde etrafınızda size pozitif enerji verecek kişilerin olmasına özen gösterebilirsiniz. Yaşadığınız yorgunluk ya da moral bozukluğunda sizi gülümsetebilecek insanların varlığı tedavi sürecinizi kolaylaştırabilir. Kanser hastasına moral verecek insanların yanı sıra keyif verici müzikler dinlemek ya da en sevilen yerlerde vakit geçirmek de canlandırıcı bir etki yapabilir. 

Anda Kalmaya Çalışın

Kanser tanısı konulduktan sonra tedavinizin ilerleyişini ve gelecekte aşacağınız süreçleri düşünmeniz normaldir. Ancak bu düşüncelere odaklanmamaya çalışırsanız tedavi dönemini daha rahat atlatabilirsiniz. Bunun için kendinize motive edici bir cümle belirleyin. Örneğin ¨Kendimi seviyorum ve mutluluk dolu bir yaşam süreceğim¨ gibi bir motto belirleyin. Bunu sık sık kendinize hatırlatın. Bulunduğunuz anı yaşamak ve gelecek kaygısı taşımamak için nefes egzersizleri, yoga ya da meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz ana odaklanabilir ve endişelerinizden sıyrılabilirsiniz.

Sevdiklerinizin Desteklerini Almaktan Çekinmeyin

Kimi zaman aileniz ya da yakın çevrenizin duyduğu kaygılar sizi üzebilir. İyileşme motivasyonunuzun düşmemesi için çevrenizdeki endişe seviyesi yüksek kişiler ile iletişiminizi sınırlandırabilirsiniz. Bunu kendilerine ifade edemediğiniz noktada sevdiğiniz kişilerin yardımını alabilirsiniz. Sizin hayır diyemediğiniz görüşmeler ya da geçmiş olsun ziyaretlerini yakınınızdaki başka bir kişi sizin yerinize ifade edebilir. 

Egzersizin Gücünden Faydalanın

Gördüğünüz tedaviler yorgun düşmenize sebep olabilir. Ancak yorgun olsanız dahi kısa bir yürüyüş, yoga ya da egzersizi düzenli olarak yapmanızda fayda vardır. Spor yaparken serotonin adı verilen mutluluk hormormonu salgılanabilir. Bu da kanser tedavisi sürecinde ihtiyaç duyduğunuz olumlu duyguları yaşatabilir. Kas dokunuzun korunması için de düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz. Kaslarınızın zayıflamaması ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Kendinize Motivasyon Kaynakları Yaratın

Size harekete geçme isteği veren tüm tutkularınızı düşünün ya da bir kağıda not edin. Bu liste arasından gerçekleştirmek istediğiniz bir hayali seçin. Bu tutkunuzu yaşamak için en doğru zamanın geldiğini düşünün. Bu tutkuyu gerçeğe dönüştürmek için kendi şartlarınıza uygun ortamlar yaratabilirsiniz. Örneğin yeni bir dans öğrenmek için bir stüdyoya gidecek kadar enerjiniz olmaması bir engel değildir. Ancak online bir eğitimle istediğiniz sürede ve hızda yeni şeyler öğrenmeniz mümkün. 

 

Kaynak: