Kansere Karşı Daha Güçlü Olmanın Yolları Nelerdir?

Kanser tanısı konulduğu zaman akla öncelikle ¨Kanser nasıl yenilir?¨ sorusu gelir. Kanserin evresi belirlendikten sonra bir tedavi yöntemine karar verilir. Bu kanseri yenme yolundaki ilk adımdır. İkinci ve en önemli adım ise tedavi gören kişinin bireysel çabalarıdır. Kanserden iyileşme sürecinde bazı konulara dikkat edilmesi tedavinin olumlu yönde ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Dengeli ve Yeterli Beslenin

Kanser tedavisinin beklenildiği gibi iyi ilerlemesi için beslenmenize özen göstermenizde fayda vardır. Kanser öncesi beslenmenizden farklı olarak protein ve yüksek kalorili besin tüketimine özen gösterebilirsiniz. Protein bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını ve kas dokunuzun korunmasını sağlar. Kalori ise vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Böylece kanserin neden olduğu yorgunluk ya da ağrı gibi durumlardan daha az etkilenebilirsiniz.

Kansere bağlı olarak iştahınızda azalma ve istemsiz kilo kaybı oluşabilir. Çünkü tümörün salgıladığı bir takım hormanlar veya tümörün komşuluklarına basısı, yapılan tedavilerin mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, yemeklerin tadını alamama yani tat algısında bozulma gibi yan etkilere neden olmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak için tıbbi beslenmeye başvurabilirsiniz. Doktorunuzun reçetelendirmesi ile alabileceğiniz tıbbi beslenme ürünleri ile ilgili bilgi almak için ¨Raporlu Tıbbi Beslenme Ürünü Nedir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Günlük Olarak Spor Yapın

Kanser türü ya da kanser tedavisine bağlı olarak güçsüzlük ve yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu durumla başa çıkmanın en iyi yollarından birisi düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Bu da daha güçsüz hissetmenize sebep olabilecek kas kaybı yaşamanızı engeller. Tedavinin verdiği yorgunluk sebebi ile spor yapma isteği duymamanız normaldir. Açık havada hafif tempolu yürüyüş, bahçede bitkilerinizle ilgilenmek ya da yoga yapmak gibi egzersizleri düzenli olarak yapmaya özen gösterebilirsiniz. 

Tedavilerinizi Aksatmayın

Doktorunuzun belirlediği tedavi rutinine uymanız önemlidir. Tedavinin sürekliliği ve düzeni iyileşme seyrini olumlu etkiler. Kanser tedavileri esnasında görülen yan etkiler tereddüt yaşanmasına sebep olabilir. Ancak herhangi bir ilaç ya da tedavi şekline ara vermeyip, yaşadığınız rahatsızlıkları doktorunuza danışabilirsiniz. Yaşadığınız psikolojik zorluklar ile ilgili de her zaman sağlık profesyonellerine danışmayı tercih edebilirsiniz. 

Destek Alın

Kendinizi iyi hissetmeniz kanser tedavisinin olumlu ilerlemesi açısından önemlidir. Böylece tedavi için gerekli adımları atacak motivasyona sahip olabilirsiniz. Tedavi sürecinde yorgunluk ya da ağrı gibi yan etkilerle karşılaşsanız bile bugüne kadar attığınız adımları düşünüp kendinizi motive edebilirsiniz. Örneğin önünüzde 6 kemoterapi seansı daha olabilir ama siz çoktan 4’ünü bitirmiş olduğunuz gerçeğine odaklanıp enerji bulabilirsiniz. Aileniz ve çevrenizle olan sosyal ilişkilerinizi canlı tutarak daha pozitif kalabilirsiniz. Ayrıca daha önce kanseri yenmiş kişilerin deneyimlerini dinlemeniz de moralinizi yükseltebilir. Hem sevdiklerinizin yardımını kabul edebilir hem de gerekli gördüğünüz takdirde profesyonel bir destek alma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

Bağışıklığınızı Güçlendirin

Tedavinizi olumsuz yönde etkileyebilecek enfeksiyon ya da diğer hastalıklara karşı dirençli olmanızda fayda vardır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncinizi artırabilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini alımına, düzenli uyku uyumaya, probiyotik kaynaklı besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

 

Kaynak: