Kanser Türleri Nelerdir?

Vücutta bulunan sağlıklı hücreler büyür, çoğalır ve gerektiği takdirde ölür. Ancak DNA’da oluşan anomaliler sonucu bazı hücreler ölmez ve kontrolsüz şekilde çoğalmaya başlayabilir. Bunlar, kanser hücreleri olarak adlandırılır. Kanser hücreleri çoğalarak tümöre yani kansere dönüşür.

Bütün kanser çeşitleri, tümörün bulunduğu ve etki ettiği bölgeye göre adlandırılır. Kanserin vücutta yer aldığı bölge ya da organa göre belirlenen 100’e yakın kanser çeşidi vardır. Bunlar arasında Türkiye’de en yaygın görülen kanser çeşitleri ve açıklamaları ile ilgili bilgi sahibi olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz. 

Prostat Kanseri

Erkeklerde en yaygın görülen kanser çeşitlerinden birisi prostat kanseridir. Prostat, erkeklerde mesanenin altında yer alan bir salgı bezidir. Prostat kanserinin belirtileri arasında; zor idrara çıkma, geceleri çok sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı hissetme, idrarda kan bulunması ve menide kan bulunması yer alır. Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan erkeklerin 40 yaşından sonra düzenli olarak ürologa muayene olmasında fayda vardır.

Cilt Kanseri - Deri Kanseri 

Erkek ve kadınlarda en yaygın görülen kanser türü cilt kanseridir. Deri kanseri olarak da bilinen bu kanserin farklı türleri vardır. Temel iki türü; melanom yani anormal benlerden kaynaklanan ve melanom olmayan cilt kanseridir. Türüne göre cilt kanseri belirtileri değişebilmektedir. 

Gırtlak Kanseri - Larenks Kanseri

İçerisinde ses tellerinin bulunduğu gırtlak, boyun bölgesinde yer alan bir organdır. İçinde ses telleri bulunduğu için gırtlak kanseri oluşması durumunda ses kısıklığı ya da bazı sesleri çıkarmakta zorluk yaşanabilir. Gırtlak kanserinin diğer belirtileri; boyun bölgesinde yumru oluşması, yutmada zorluk yaşama, geçmeyen boğaz ağrısı ve öksürük, kulak ağrısıdır. Gırtlak kanserinin evreleri hakkında bilgi almak için ¨Gırtlak Kanseri ve Evreleri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Meme Kanseri

Kadınlarda en yaygın görülen kanser türü meme kanseridir. Meme dokusunda hücrelerin kontrolsüzce büyümesi ile ortaya çıkan bu meme kanserinin belirtileri arasında; meme ya da koltuk altında kitle büyümesi, meme dokusu ve simetrisinde bozulma ya da memede kanlı akıntı yer alır. Meme kanserinin evreleri hakkında bilgi almak için ¨Meme Kanseri ve evreleri nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mide Kanseri

Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanılan bir kanser türüdür. Mide kanseri belirtileri; kilo kaybı, hazımsızlık, kansızlık, yutma güçlüğü, şişkinlik hissi ve bulantıdır. Ancak bu belirtiler diğer mide rahatsızlığı semptomlarına benzediği için tek başına kanser belirtisi olduğunun düşülmemesinde fayda vardır. Bu belirtilerden birkaçı gözlemlendiği takdirde doktora danışılabilir.

Rahim Ağzı Kanseri - Serviks Kanseri

Rahim ağzı, rahmin vajinaya açıldığı bölgedir. Serviks adı verilen bu bölgede kanser hücreleri yani tümör oluştuğu zaman rahim ağzı kanseri ortaya çıkar. Serviks kanserinin belirtileri; iki adet dönemi arasında, cinsel ilişki esnasında ya da menopoz döneminde kanama ve bacaklar, sırt ve cinsel bölgede ağrı bulunabilir. Tedavisi mümkün olan bu kanser türünün erken teşhisi için düzenli olarak rahim ağzı taraması yapılmasında fayda vardır. 

Akciğer Kanseri

Dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin belirtileri arasında; kanlı balgam, hırıltılı nefes alma, ses kısıklığı, kilo kaybı ve göğüs ağrısı yer almaktadır. Akciğer kanseri türleri ve evreleri hakkında bilgi edinmek için ¨Akciğer Kanseri ve Evreleri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağırsak Kanseri - Kolon Kanseri

Bağırsak kanseri hem ince bağırsak hem de kalın bağırsakta görülebilir. Ancak ince bağırsakta kanser görülme ihtimali çok daha düşüktür. Bağırsak, diğer adı ile kolon kanserinin belirtileri şunlardır; dışkıda kanama, rektumda ağrı ya da kanama, rektumda ya da karında yumru ve kilo kaybıdır.

En yaygın görülen türlerin yanı sıra en tehlikeli kanser türleri ya da iyi huylu kanser çeşitlerinin ne olduğu da merak edilebilir. En tehlikeli ya da en zor kanser türleri ile ilgili bir bilgi vermek yanıltıcı olabilir. Kanserin evresi, tümörün büyüklüğü ve kişinin genel sağlık durumu hastalığın seyrini belirleyebilir. İyi huylu tümörler ise kanser çeşidine bağlı olarak değişmemektedir.
 

Kaynak: