Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek amacıyla ilaç kullanılan bir kanser tedavisidir. Ancak kemoterapide kullanılan ilaçlar, sadece tümöre değil; sağlıklı hücrelere de zarar verebilir. Kemoterapi ilaçları, saç hücrelerine zarar verdiği zaman ise saç dökülmesi gerçekleşir.
Sadece saçların değil; kaş, kirpik ve vücut tüylerinin de dökülmesine neden olabilen kemoterapinin bu yan etkileri her hastada farklılık gösterebilir. Bazı kanser hastalarında saç zayıflaması olurken bazılarında ise dökülme gerçekleşebilir. Kemoterapi tedavisinin bu yan etkisi hakkında bilgi alarak saç dökülme dönemi ile daha kolay başa çıkılabilir.
Kemoterapide Saçlar Ne Zaman Dökülür?
Kemoterapiye başladıktan yaklaşık 1 ila 3 hafta sonra saç dökülmesi (alopesi) başlayabilir. Tedavinin 1. ya da 2. ayına gelindiğinde ise daha belirgin bir hal alabilir. Bu dönemde saçlar tarama, yıkama ve kurutmaya karşı daha hassas olur.
Kemoterapide Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Kemoterapide saç dökülmesini önlemenin bir yolu olmasa da bu süreçte bazı konulara dikkat ederek hem dökülmenin yavaşlamasına yardımcı olabilir hem de psikolojik sağlığınızı koruyabilirsiniz:
-
Saçınıza boya, fön, örgü gibi işlemler uygulamamaya özen gösterebilirsiniz.
-
Sıcak suyla duş almamaya dikkat edebilirsiniz.
-
Toplu şekilde dökülmeyi önlemek için yatarken saç filesi kullanabilir ve saten gibi yumuşak bir yastık kılıfı kullanabilirsiniz.
-
Saçınızı geniş dişli tarakla taramaya ve fırçalamamaya dikkat edebilirsiniz.
-
Saçınızı her gün yıkamamaya ve hassas saçlara özel doğal içerikli bir şampuan kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
-
Saçınıza saç kremi gibi şekillendiriciler ve kurutma makinesi kullanmamaya dikkat edebilirsiniz.
Saç dökülmesinin sizde strese yol açtığını hissediyorsanız bir sağlık uzmanına danışabilir ve destek alabilirsiniz.
Kemoterapi Sonrası Saç Ne Zaman Uzar?
Kemoterapinin bu yan etkisi geçici bir durumdur. Tedavinin bitiminden yaklaşık 1 ila 3 ay sonra saçlar uzamaya başlayabilir. Saçın tamamen uzaması ise 1 yılı bulabilir. Kemoterapi sonrası çıkan saçların rengi ve formu farklı olabilir. Genellikle saçlar kemoterapi öncesi renge, inceliğe ve şekle kavuşabilir. Dökülen saçlarınız uzamaya başladığı zaman birkaç noktaya dikkat ederek daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz:
-
Pullanan veya kuruyan kafa derinize hafif şekilde masaj yapabilirsiniz.
-
Saçınızı haftada en fazla iki kere yıkamaya özen gösterebilirsiniz.
-
Saç kurutma, şekillendirme, boyama gibi işlemlerden uzak durabilirsiniz.
-
Hala hassas durumda olabilen ya da kaşınan derinize sert kıllı fırça değdirmemeye dikkat edebilirsiniz.
Saçınızın büyüme hızı yavaş gelse de bunun zaman alabilen bir süreç olduğunu hatırlamanızda fayda vardır. Kemoterapinin olası yan etkileri ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için ¨Kemoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.