Kanserin ne demek olduğunu anlamak için vücudun normal işleyişini öğrenmekte fayda vardır. Vücudun günlük fonksiyonunu yerine getirebilmesi için hücrelerin bölünmesi, çoğalması ve gerektiği takdirde ölmesi gerekir. Hücrelerin bu yaşam döngüsü sayesinde eski ya da hasarlı hücrelerin yerini yenisi alır. Ancak DNA’da oluşan bazı genetik anormallikler sonucu eski ya da hasarlı hücreler ölmez ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya devam eder. Kanser hücreleri adı verilen bu yapılar bölünüp çoğalarak tümörü oluşturur yani kanser hastalığı ortaya çıkar. 

İyi huylu tümör ve kötü huylu tümör olmak üzere iki ayrı kanser hücresi grubu vardır. İyi huylu tümörler cerrahi işlemle vücuttan alınabilirler. Bir daha tekrarlamayabilirler. Kötü huylu tümörlerin ise kanser türüne ve evresine göre tedavi edilmeleri gerekir. 

Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser evresi ve türüne göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Kanserli hücreyi öldürmek ya da hücre hasarını azaltmak amacı ile şu tedavi türleri uygulanmaktadır:

  1. Kemoterapi: Kanserli hücreleri öldürmek amacıyla bazı kimyasallar kullanılır. 
  2. Cerrahi İşlem: Operasyon ile tümör alınır.
  3. Radyasyon Tedavisi: Kanserli hücreleri öldürmek için radyasyon ışınları uygulanır.
  4. Biyolojik Tedavi - İmmünoterapi:  Bağışıklık sisteminin kanseri tanıyıp mücadele edebilmesi için antikorlar kullanılır.
  5. Hormon Tedavisi: Üreme sistemi ve prostat gibi bazı kanserler vücutta belirli hormonlar var olduğu zaman büyüyebilir. Hormonal tedavi ile kanser hücrelerini besleyen bu hormonların azaltılması veya etkilerinin bloke edilmesi amaçlanır. 
  6. Hedefe Yönelik İlaç Tedavisi: Kanser hücrelerinde oluşan bazı anormallikler kanser hücrelerinin yaşamasını sağlarlar. Hedefe yönelik tedaviler bu anormallikler üzerine etkili tedavilerdir.
  7. Palyatif Tedavi: Kanser veya uygulanan tedavilerin oluşturduğu yan etki ve semptomları azaltmaya yönelik uygulanan tedavilerdir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi yanında ağrı ve nefes darlığı gibi bulgulara yönelik ilaçlarıda içerebilir.

Aynı tür dahi olsa her insanda kanserin seyri farklıdır. Onkologlar yani kanserin teşhis ve tedavisini yapan uzman doktorlar tarafından ihtiyaç duyulan tedavi türü belirlenir. 

Kanser Vücudun Diğer Bölgelerine Yayılır mı?

İyi huylu tümörler büyüyebilirler ancak çevrelerinde bulunan dokulara yayılmazlar. Kötü huylu tümör ise vücudun diğer doku ve organlarına yayılabilir. Kötü huylu tümörler, kan dolaşımı ya da lenf sistemi aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine geçebilir. Kanserin yayılma sürecine metastaz denir. Metastatik kanserler ileri derece kanser türü kabul edilir. Kanserin vücuttaki yayılma aşamaları hakkında bilgi almak için ¨Kanser Evreleri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

En Yaygın Görülen Kanser Türleri Nelerdir?

Kanser, aslında bir hastalık grubuna verilen isimdir. Hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile açığa çıkan yüzden fazla hastalığın aynı çatı altında toplanmasıdır. Kadınlarda en yaygın görülen kanser türü meme kanseri, erkeklerde ise prostat kanseridir. Hem kadınlarda hem erkeklerde en sık görülen kanser çeşitleri ise akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseridir. ''Kanser Türleri Nelerdir?'' İçeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Kaynak: