Türkiye’de en yaygın olarak görülen kanser türlerinden biri akciğer kanseridir. Akciğer kanseri riskini en aza indirgemek için ¨Sigara içmeyin¨ dendiğini duymuş olabilirsiniz. Akciğer kanseri görülme nedenlerinden en büyüğü tütün ürünleri kullanımıdır. Ancak sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Bu riski önlemek için akciğer kanseri ve beslenme ilişkisi hakkında bilgi edinmekte fayda vardır.
Kansere Karşı Nasıl Beslenmeli?
Kanserden korunma ile ilgili ilk akla gelen sorulardan biri ¨Yanlış beslenme alışkanlıkları kansere yol açar mı?¨ olur. İşlenmiş et ya da katkı maddeli gıdaların tüketiminin tüm kanser türlerinin oluşumu için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Akciğer kanseri söz konusu olduğu zaman ise özellikle sigara kullananların dikkat etmesi gereken başka bir konu vardır: Beta karoten takviyesi alımı. Beta karoten takviyesi alımı akciğer kanseri riskini artırabilir. Ancak havuç, balkabağı gibi beta karoten bakımından zengin taze sebzelerin tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Akciğer kanserinden korunmak için vitamin ve mineral takviyeleri yerine her gün taze meyve ve sebze tüketimi tavsiye edilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme akciğer kanserine yakalanma riskini düşürebilir. Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra da beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular vardır. Akciğer kanseri tedavisinde beslenme, iyileşmenin sağlanması açısından büyük önem taşır.
Akciğer Kanseri Tedavisinde Beslenmenin Önemi Nedir?
Kanser tedavisinde hastaların besin ihtiyacı artabilir. Yağ kaybı ve kas yıkımı yaşanmaması için protein, vücut hücrelerinin enerjisi için yağ ile karbonhidrat ve daha yüksek kalori alımı önerilir. Ancak tümörün bulunduğu bölge ya da kanser tedavisi türüne göre mide bulantısı, yutma ve çiğnemede güçlük, iştahsızlık gibi besin alımını olumsuz etkileyen yan etkiler görülebilir. Bu yan etkilerin varlığına bağlı olarak yetersiz besin alımı yani kanserde malnütrisyon istemsiz kilo kaybına neden olabilir. İstemsiz kilo kaybı, tedavinin seyrini olumsuz etkileyebilir.
Akciğer kanseri tedavisinin yan etkilerinin tolere edilmesi ve yorgunluk gibi tedaviyi güçleştiren durumlar yaşamamak için tıbbi beslenme kullanılması tavsiye edilir. Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra diyetisyen ya da doktorun tavsiye ettiği tam destekli tıbbi beslenme alınabilir. Kanserde tıbbi beslenme, tüm kanser tedavisi sürecinin bir parçasıdır. Akciğer kanserinde raporlu mama yani tıbbi beslenme kullanımı ile yeterli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral alımı gerçekleştirilebilir. Akciğer kanserinde tıbbi beslenme alımı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için ¨Kanserde Tıbbi Beslenme Tedavisi Nedir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.who.int/tobacco/healthwarningsdatabase/tobacco_large_canada_lung_07_en/en/