Beslenme, akciğer kanseri tedavisinin önemli bir parçasıdır. Dengeli ve yeterli beslenme ile vücut tedaviye beklenilen tepkiyi verebilir, yaşam kalitesinde artış görülebilir ve hasta, tedaviye devam etmek için ihtiyaç duyduğu enerjiye sahip olabilir. Bu nedenle akciğer kanseri hastalarının günlük beslenmelerinde yeterli protein, kalori, karbonhidrat, vitamin ve mineral alımına özen göstermenizde fayda vardır.
Akciğer Kanserinde Beslenmenin Önemi Nedir?
Kanserde yetersiz beslenme, diğer adı ile malnütrisyon, kilo kaybı ve kas kütlesinin erimesine neden olabilir. Kas yıkımının gerçekleşmemesi için ise günlük kalori alımına özen göstermek gerekir. Ancak tümörün kendisi ya da kanser tedavisinden kaynaklanan bazı yan etkiler iştahsızlığa ve buna bağlı olarak yeterli besin alınamamasına neden olabilir. Akciğer kanserinde iştahsızlığa sebep olan durumlardan bazıları şunlardır:
-
Kemoterapi, kanser hücrelerinin bölünmesini durdurarak ya da bu hücreleri öldürerek kanseri tedavi etmeyi amaçlar. Ancak kanser hücreleri ile birlikte sindirim sistemindeki ve ağızdaki bazı hücreleri de öldürebilir. Bu nedenle ağız yaraları, sindirim sistemi sorunları gibi yeme isteğini engelleyen durumlar görülebilir.
-
Radyoterapi, immünoterapi ya da kemoterapi gibi kanser tedavilerinde verilen ilaçlar nedeniyle mide bulantısı, ağız kuruluğu, erken gelen tokluk hissi, kusma, ağız yaraları, yutma güçlüğü gibi yeme güçlüğüne neden olan problemler yaşanabilir.
-
Tümörün kendisi ya da yayıldığı bölgede etkilediği organa bağlı olarak çiğneme ve yutma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kanser hastalarının günlük kalori ihtiyaçları sağlıklı insanlarınkinden farklıdır. Kanser tedavisi alırken kilonuza göre ihtiyaç duyduğunuz günlük kalori miktarını hesaplamak için Kalori Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Akciğer Kanserinde Nasıl Beslenilir?
¨Akciğer kanseri hastaları nasıl beslenir?¨ sorusuna cevap olarak bir diyet listesi vermek uygun olmayabilir. Sıkı sıkıya bağlı kalınacak bir yemek listesinden ziyade azalan iştaha rağmen yemek yemeyi kolaylaştıran unsurlara önem vermekte fayda vardır. Akciğer kanseri tedavisi boyunca ve tedavi sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını alabilmesi için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
-
Günlük 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemeye özen gösterebilirsiniz.
-
Mide bulantısını azaltmak için her 3 saatte bir küçük öğünler yiyebilirsiniz.
-
Erken tokluk hissi yaşamamak için yemek sonrasında su içebilirsiniz.
-
Günlük beslenmenizde 3 porsiyon taze sebze, 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
-
Kızartma yerine fırında, ocakta veya ızgarada pişmiş yemekleri tercih edebilirsiniz.
-
İşlenmiş veya trans yağ içeren yiyecekleri tüketmemeye dikkat edebilirsiniz.
-
Yumurta, süt, yoğurt, fasulye ve kırmızı et gibi protein bakımından zengin gıdaları öğünlerinizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
-
Dehidrasyonu önlemek için günlük yeterli su alımına özen gösterebilirsiniz.
-
Su kaybını önlemek için kafein tüketimini de sınırlandırabilirsiniz.
-
Acıkmayı beklemeden yemek yiyebilir, gün içerisinde sağlıklı atıştırmalıklar yiyerek kan şekeri seviyesini dengede tutabilirsiniz.
Akciğer kanseri tedavisi süresince iştahsızlık ve kilo kaybı yaşadığınızda doktor ya da diyetisyeninize başvurmanızda fayda vardır. Doktor ya da diyetisyeninizin tavsiyesiyle protein ve kalori bakımından zengin tıbbi beslenme desteği alarak kilo kaybı ya da kas yıkımı gibi sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Tıbbi beslenme ürünleri, kanser hastalarına özel geliştirilir ve hastalar için güç, direnç ve enerji sağlar.