Boyun bölgesinde bulunan gırtlaktaki hücrelerin kontrolsüzce çoğalması sonucu gırtlak kanseri görülür. Gırtlak kanserinin en yaygın belirtilerinden bazıları; yutkunmada ağrı, boğaz ağrısı, nefes almada güçlük ve boğazda takılma hissidir. Gırtlak kanseri hastalarının yaşayabildiği bu sağlık problemleri ise beslenme güçlüğüne neden olabilir. Bu semptomların yanı sıra kemoterapi gibi kanser tedavileri ve tümörün kendisi de kusma, ishal, kabızlık, mide bulantısı, ağız yarası, tat alma duyusunda değişiklik gibi iştahı olumsuz etkileyen belirtiler gösterebilir. Yetersiz beslenme de kanser hastalarında kilo kaybı ve kas yıkımı ile sonuçlanabilir.
Kanser tedavisinin cevap vermesi, hastanın günlük yaşamını sürdürmesi ve iyileşme sürecini tamamlaması için dengeli ve yeterli beslenilmesi gerekir. Peki, beklenilen iyileşme sürecinin gerçekleşmesi ve hastanın normal yaşamına devam etmesi için gırtlak kanseri hastaları nasıl beslenir?
Gırtlak Kanserinde Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kanser tedavisinin yan etkilerini en aza indirmek ve kilo kaybına bağlı sağlık sorunları ile karşılaşmamak için beslenmede bazı besin kaynaklarına yer verilmesinde fayda vardır:
1. Protein: Dokuların onarılması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve vücuda enerji sağlanmasında rol oynayan protein, kanser hastalarının beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kanser hastaları, sağlıklı bireylere göre daha çok proteine ihtiyaç duyar. Yeterli protein alımı gerçekleşmediği zaman ise kas yıkımı, güç ve direnç kaybı olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile de hastalıklara açık hale gelinir.
Gırtlak kanseri hastaları günlük beslenmelerinde yumurta, tavuk, baklagiller, kırmızı et, yoğurt ve peynir gibi protein bakımından zengin gıdalara yer vermelidir. Beslenme güçlüğü nedeniyle yetersiz protein alımı gerçekleştiriyorsanız doktor ya da diyetisyen tavsiyesi ile tıbbi beslenme desteği alabilirsiniz. Tıbbi beslenme ürünleri, kanser hastalarının protein ve kalori ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
2. Karbonhidrat: Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu bir diğer makro besin kaynağı ise karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, vücudun günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Kanser hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve tedavi için ihtiyaç duydukları enerjiyi bulabilmek için öğünlerinde ekmek, pirinç, makarna, patates ve tahıl gibi karbonhidrat bakımından zengin besinlere yer vermelerinde fayda vardır. Kanserin kendisi ya da tedavisi nedeniyle iştahsızlık yaşıyor ve yeterli karbonhidrat alamıyorsanız beslenmeyi kolaylaştıracak ipuçları için ¨Kanserde Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
3. Yağ: Vücudun bir diğer enerji kaynağı yağdır. Kanser tedavisi ve sonrasındaki iyileşme sürecinin beklenildiği gibi seyretmesi için günlük beslenmede sağlıklı yağlara yer verilmelidir. Gırtlak kanseri teşhisi öncesi herhangi bir diyet uyguluyor olsanız bile yağ içeren besinleri yeterince tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Unutmayın; kanser hastaları sağlıklı bireylere göre günlük olarak daha yüksek kaloriye ihtiyaç duyabilir. Beslenme problemlerine bağlı olarak malnütrisyon yani yetersiz beslenme durumu ile karşılaşmamak için doktorunuzun tavsiyesi ile vücudunuza direnç ve enerji sağlayan tıbbi beslenme desteğine başvurabilirsiniz.
4. Vitamin ve Mineraller: Kanser hastalarının ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri alması için mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketmeleri önerilir. Günlük 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyveyi ana ve ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Gırtlak kanserinin nedenleri, belirtileri ve çok daha fazlası hakkında bilgi almak için ise ¨Gırtlak Kanseri ve Evreleri Nelerdir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.