Kanser Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Kanser tedavisi, düzenli bir şekilde gerçekleştirilen yani devamlılığın önemli olduğu bir süreçtir. Yine de bu sürecin içerisinde bulunan kanser hastalarının akıllarına ramazan ayının gelmesi ile birlikte ¨Kanser tedavisi gören oruç tutabilir mi?¨ sorusu gelir. Oruç ve kanser ilişkisini öğrenerek bu sorunun cevabına ulaşabilirsiniz. 

Kanserde Oruç Tutmak Doğru mu?

Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kanser hastalarının iştahlarında azalma, mide bulantısı ve tat alma duyusunda değişiklik yapabilir. Bu yan etkiler sonucu kanser hastalarında istemsiz kilo kaybı görülebilir. Kanser hastalarının iyileşme süreçlerinin devam etmesi için kilo kaybının önlenmesi ve günlük ihtiyaç duydukları kaloriyi almaları önemlidir. 


Kanser hastalarının gün içerisinde düzenli olarak beslenmeleri gerekir. Hatta yeterli beslenme yani vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve vitaminleri almak için hekimlerinin önerdiği Tıbbi Beslenme desteğini bırakmamaları gerekir. Bu nedenle kanser tedavisinin beklenilen sonucu vermesi için uzmanlar tarafından oruç tutulmaması tavsiye edilir. 

Kemoterapi Alanlar Oruç Tutabilir mi?

Diğer yöntemler ile kanser tedavisi gören hastaların yanı sıra kemoterapi alanlar da oruç tutup tutamayacaklarını sorabilir. Aslında hem kemoterapi hem de diğer ilaçlı kanser tedavilerinde bilinmesi gereken önemli bir konu vardır: Vücutta yan etkiye neden olabilen kanser ilaçları böbrek ve karaciğer yoluyla atılabilir. 

Oruçluyken sıvı alımının azalması nedeniyle kanser ilaçları vücuttan atılamayabilir. Susuzluk yaşanmaması için kanser tedavisi süresince oruç tutulmaması tavsiye edilir. Kanserde su tüketiminin önemi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ¨Kanserde Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Oruç Kanseri Önler mi?

Orucun kanseri önlediğine dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Kanserin evresi ve türüne bağlı olarak doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi periyoduna uymanız önemlidir. Olumlu sonuçlar verebilmesi için kanser tedavisinin aksatılmaması gerekir. 

Ayrıca kanser hastalarının susuzluğa bağlı enerji kaybı yaşamamaları ve yeterli kalori alabilmeleri için düzenli şekilde beslenmeleri gerekir. Tümörün kendisi ve ayrıca uygulanan kemoterapilerin iştahsızlık, bulantı, kusma gibi yan etkilerine bağlı olarak kilo ve kas kitlesi kaybı gelişebilir. Kilo ve kas kaybı uygulanan tedavilerin yan etkilerini ve tedaviye devamı olumsuz etkilemektedir. Yetersiz beslenme bu durumu artırmaktadır. Yetersiz beslenmemek için kanser hastalarının oruç tutmamaları önerilmektedir.

Kilo kaybının olmaması ve vücut dokularının korunması için ekstra kalori ve protein alımına önem vermekte fayda vardır. Kilo kaybının başladığı durumda doktorunuz veya diyetisyenler tarafından önerilecek tıbbi beslenme ürünleri kullanılarak protein ve kalori ihtiyacı karşılanabilir. Unutmayın doğru ve yeterli tıbbi beslenme ile kilo ve güç kaybının önüne geçebilirsiniz. Kanserde tıbbi beslenme, kanser tedavisinin bir parçasıdır. Kanser tedaviniz bittiyse oruç tutma ile ilgili doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız önerilir.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/publication/23400753_Ramadan_and_Cancer