Kanser Tedavisinde Protein Alımı ile İlgili Merak Edilenler

İyi beslenme, tümörün kendisinin veya kanser tedavisinin yan etkileri ile daha kolay başa çıkmaya ve tedavi sürecinin beklenilen şekilde ilerlemesine yardımcı olabilir. Kanser tedavisinde beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden birisi ise yeterli protein alımıdır. Kanser hastalarında protein alımı ile ilgili tüm detayları öğrenerek öğünlerinizde yer alacak gıdalara karar verebilirsiniz. 

Kanserle Mücadelede Proteinin Önemi Nedir?

Protein, vücuttaki dokuların onarımı, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde görev alır. Radyoterapi ya da kemoterapi nedeniyle zarar gören hücrelerin onarılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek de hastaların enfeksiyon kapma riskini düşürebilir. 

Mide ve yemek borusu gibi tümörün bulunduğu bölgeye ya da kanser tedavisine bağlı olarak hastalarda bazı yan etkiler görülebilir. Mide bulantısı, tat alma duyusunda değişiklik, ağız yarası gibi yan etkiler iştahsızlığa neden olabilir. İştahsızlık sebebi ile yetersiz protein alımı da kas yıkımı ile sonuçlanabilir. Vücut, ihtiyaç duyduğu enerjiyi almak için mevcut yağ ve kas dokularını parçalayabilir. 

Kas yıkımı ise hastaların yorgun hissetmelerine ve tedavinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. İyileşme sürecinin önemli etkenlerinden olan protein alımına özen göstererek tedavinizi destekleyebilirsiniz. 

Günlük Protein Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Kanserde Protein Alımının Önemi

Sağlıklı bir insan, dengeli beslenme düzeni dahilinde yeterli proteini alabilir. Ancak kanser hastalarının protein ihtiyaçları sağlıklı insanlara göre daha yüksektir. Ayrıca kanserde metabolizmanın hızlanmasına bağlı olarak kalori ve protein ihtiyacı daha da artabilir.

Hastanın sağlık durumuna bağlı olarak günlük tavsiye edilen protein miktarı değişebilir. Yeterli protein alımını sağlamak için doktor ya da diyetisyeninize başvurmanızda fayda vardır. Öğünlerinizden hangi miktarda kalori ve protein aldığınızı öğrenmek için Kalori Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz. 

Protein Bakımından Zengin Gıdalar Nelerdir?

Günlük beslenmenizde yer verebileceğiniz protein kaynağı besinlerden bazılarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz: 

  • Süt - 240 mililitrede 7.9 gram protein

  • Beyaz peynir - 60 gramda 12.1 gram protein

  • Yumurta - 100 gramda 12.9 gram protein

  • Kırmızı et - 80 gramda 19.9 ila 22.3 gram protein

  • Balık - 150 gramda 32 ila 35.8 gram protein

  • Kuru fasulye - 130 gramda 12.6 gram protein

  • Nohut - 130 gramda 11 gram protein

  • Mercimek - 130 gramda 11.4 gram protein

  • Yoğurt - 240 gramda 7.9 gram protein

  • Tavuk eti - 80 gramda 20.4 gram protein içerir

Mililitre (ml) ve gram (gr) olarak belirtilen miktarlar, gıdaların standart porsiyon ölçülerini ifade eder.

Protein bakımından zengin gıdaları sadece temel öğün olarak değil, aroma verici olarak da kullanarak protein alımını artırabilirsiniz. Örneğin atıştırmalıklarınızın üzerine peynir rendeleyebilir, çorbanıza süt ekleyebilir ya da salatanızı kuru baklagillerle zenginleştirebilirsiniz. 

İştahsızlığa bağlı olarak yeterli protein alamıyorsanız doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanızda fayda vardır. Doktorunuz veya diyetisyeniniz, yapacağı incelemelerin ardından kanser hastalarının protein ve kalori ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan tıbbi beslenme tavsiye edebilir. Bu tam destekli tıbbi beslenme ürünleri de kanser tedavisi süresinde ihtiyaç duyduğunuz enerji ve proteini almanıza yardımcı olarak yaşam kalitenizi yükseltebilir. 
 

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3