Kanserde Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kanser hastalarında beslenme, kanser tedavisine cevap verebilmesinde önemli rol oynar. Ancak belirli kanser türlerinin ya da kanser tedavisinin iştah kaybına sebep olabilen bazı yan etkileri vardır. Mide bulantısı, yutmada güçlük, iştah kaybı, tokluk hissinin çok hızlı gelmesi ve tat almada değişiklik yaygın olarak görülen yan etkilerdendir. Kilo kaybı ve bağışıklığın düşmesine sebep olan bu durumları yaşamamak için kanser tedavisinde beslenme konusunda bazı noktalara dikkat etmekte fayda vardır. 

Öğün Sayılarını Artırıp Porsiyonları Küçültebilirsiniz

Kanser tedavisi sırasında kilonuzu korunmanız önemlidir. İştahsızlık durumunda kilo kaybetmemek için öğün düzeninde değişiklik yapabilirsiniz.

  • 3 ana öğün yerine 4 veya 6 öğün küçük porsiyonlar yiyebilirsiniz. Böylece kendinizi çok miktarda yemek için zorlamamış olursunuz.

  • Öğünlerinizde yüksek kalori ve protein içeren gıdalara yer vermeye özen gösterebilirsiniz.

  • Düzenli olarak öğünleri yemeye çalışabilirsiniz. Ancak canınız bir şey yemek istediği zaman ise öğün zamanlarını beklemenize gerek yoktur. 

  • Mide bulantısını geçirebilecek tuzlu atıştırmalıkları her an ulaşabileceğiniz bir yere koyabilirsiniz. 

Kanser hastalarının ihtiyacı olan enerji ve kalori miktarı diğer insanlardan farklıdır. Bu kalori ihtiyacını bir anda almaya çalışmak yerine, gün içinde çok sayıdaki öğünlerinize bölerek almayı deneyebilirsiniz. Kilonuza göre almanız gereken yaklaşık kalori ihtiyacı için Kalori Hesaplama Aracı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Yemeklerinizi Sevdiğiniz Aromalarla Tatlandırabilirsiniz

Kanser tedavisi, tat alma tomurcuklarını etkileyebilir. Tat alma duyusundaki değişikliklerin iştahınızı kapatmaması için yemek hazırlama yöntemlerinizde değişiklikler yapabilirsiniz;

  • Yemeklerinizde baharat ya da otlar kullanarak tatlarını daha baskın hale getirebilirsiniz. 

  • Bazı yemeklerin tadı metalik gibi gelebilir. Bu yiyeceklerin içerdiği besin değerlerine eş başka gıdalar tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Örneğin kırmızı eti yiyemiyorsanız protein alabilmek için fasulye ya da yumurta yiyebilirsiniz. 

  • Ağzınızda yara varsa asitli yiyecekleri bir süre için yememeye özen gösterebilirsiniz. 

  • Ağız yaralarınız pütürlü yiyecekleri yemeyi zorlaştırıyorsa yemeklerinizi blenderda çekerek yumuşatabilirsiniz. 

Yeterli Su Tüketimini Sağlayın

Enerjinizi korumak için günlük su tüketimine özen göstermenizde fayda vardır. Kanser tedavisi görürken su tüketimi ile ilgili dikkat edebileceğiniz bazı konular bulunur:

  • Tedaviye bağlı ağız kuruluğu hissettiğiniz zaman sık sık su tüketebilirsiniz.

  • Mide bulantısı yaşadığınız zaman su içmek istemiyorsanız farklı içecek türleri deneyebilirsiniz. Örneğin suyun içerisine taze nane ya da limon katarak mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olabilirsiniz.

  • Yemek esnasında su tüketiminizi azaltmanızda fayda vardır. Böylece öğünlerinizde daha çok yemek yiyebilirsiniz.

  • Yüksek proteinli ve kalorili içecekler içmeyi tercih edebilirsiniz.

Günlük Besin İhtiyacınızı Karşılayın

Beslenme ve kanser ilişkisi denildiği zaman günlük tüketilmesi gereken besin gruplarının ne olduğu sorusu akla gelir. Bir öğünlük porsiyonda %25 protein yönünden zengin gıdaların, %25 tam tahıllı gıdaların %50 meyve ve sebzenin yer almasına özen gösterebilirsiniz. Bu dağılımı günlük beslenme düzeninize göre öğünlere paylaştırabilirsiniz. Eğer öğünleriniz ile günlük besin ihtiyacınızı karşılayamadığınızı düşünüyorsanız bu durumu doktorunuz veya diyetisyeniniz ile paylaşabilirsiniz.

Besin Desteği Almayı Değerlendirin

Kanserde beslenme bozukluğu sık görülen bir durumdur. Bazı kanser türlerinde %85 oranında görülmektedir. Ağız yarası, mide bulantısı ve tat almada farklılık gibi sorunlar nedeniyle kilo kaybı yaşamamak için tıbbi beslenmeden faydalanabilirsiniz. Halk arasında raporlu mama olarak da adlandırılan bu gıda destekleri, kanser hastalarının beslenme ihtiyaçlarına özel geliştirilmiştir. Kanser tanısı konulduktan sonra doktorunuzun tavsiyesi ile alacağınız tıbbi beslenme sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan protein ve vitamin gibi besin öğelerini alabilirsiniz. Böylece yağ ya da kas kitlesinde kayıp yaşamadan ve bağışıklık sisteminizi destekleyerek, gücünüzü koruyarak kanser tedavisine devam edebilirsiniz.

Tıbbi beslenme hakkında daha fazla bilgi almak için doktorunuza ya da diyetisyeninize danışabilir ve ‘’Tıbbi beslenme nedir?’’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynak: