Kanserde İştahsızlık ve Kilo Kaybı Neden Olur?

Kanser türüne bağlı olarak görülen semptomlar değişmekle birlikte hastaların yaşadığı ortak bir durum vardır: İştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı. Kanserde iştahsızlığa neden olan temel faktörler tümörün kendisi veya kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerinin yan etkileridir. 

Kanser Hastaları Neden Zayıflar?

Kanser tedavisinde iştahsızlık görülmesinin nedenlerinden biri kemoterapi ve immünoterapi gibi tedavi yöntemleridir. Kanser tedavisi gören hastalarda mide bulantısı, kusma, tat almada değişiklik ya da tokluk hissinin hızlı gelmesi gibi durumlar görülebilir. 

Özellikle mide bulantısı ve kusma uzun süreli görülen bir yan etkidir. Bu durum iştah azalması ve kilo kaybına neden olabilir. Kanser tedavisinin beklenildiği gibi ilerlemesi için hastaların tıbbi beslenmeye önem vermesi gerekir. Tıbbi Beslenme, doktor ya da diyetisyenin tavsiye ettiği tıbbi beslenme ürünleri alınarak vücudun protein, karbonhidrat ve enerji gibi ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Kanser hastalarında iştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflamaya neden olan diğer durumlar ise şunlardır:

  • İleri evre kanserlerde görülebilen metabolizma değişiklikleri.

  • Tümörün dalak ya da karaciğer gibi bir bölgede bulunup mideye baskı yapması.

  • Mide veya bağırsak gibi sindirim sisteminin bir bölümüne yönelik ameliyat yapılması.

  • Tümörün bulunduğu bölge nedeniyle yutma güçlüğü yaşanması.

  • Kanser tedavisinin yan etkisi olarak ağız yarası, çiğneme güçlüğü, ağızda metalik tat oluşması ve ağızda enfeksiyon gibi durumların ortaya çıkması.

Kanserde Kilo Kaybı Nasıl Önlenir?

Kanserde Kilo Kaybı

Kanser hastalarında iştahsızlık, kilo ve kas kitlesi kaybına neden olabilir. İstemsiz kilo kaybı, dokuların zarar görmesi ve kas yıkımı gibi durumlar kanser kaşeksisi denilen ve tedaviyi güçleştiren bir durumun yaşanmasına neden olabilir. 

Vücut dokularının korunması için kanser hastalarının ekstra protein ve kalori alımına özen göstermesi gerekir.

Kilo kaybı hastaların halsizlik ve yorgunluk yaşamalarına neden olur. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum tedavi için ihtiyaç duyulan enerjinin de bulunamamasına neden olur. Kilo kaybının başladığı durumlarda doktor veya diyetisyen tavsiyesine başvurulmalıdır. Reçeteli uzman beslenme ürünleri ile kilo kaybının önüne geçilebilir. Unutulmamalıdır ki kanserde beslenme, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. 

Günlük beslenmede ise kalori alımını kısıtlayıcı herhangi bir diyet yapılmamalıdır. Üç ara öğün üç ana öğün olmak üzere düzenli olarak gıda alımının sağlanmasına özen gösterilebilir. Taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterilerek vücudun vitamin ve minerallere ulaşması sağlanabilir. Tat değişimi nedeni ile yeme isteğinin oluşmaması durumunda ise doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerisi ile tıbbi beslenmeye başlanabilir.Kanserde beslenmeyi kolaylaştıracak önerilere ulaşmak için ¨Kanserde Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynak: 

https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/appetite-loss

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanserden-korunma/kanserden-korunmalist/kanserde-beslenme.html