Kanser hastalarının artan protein ve kalori ihtiyaçlarının karşılanması, tedaviyi destekleyici bir role sahiptir. Ancak kanser tedavisinin yan etkileri ya da tümörün bulunduğu bölge nedeniyle hastalar iştahsızlık yaşayabilirler. İştahsızlık nedeniyle vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alamaması ise malnütrisyon yani yetersiz beslenmeye yol açabilir.
Özellikle mide kanseri hastalarında bu durum daha yaygın olarak görülebilir. Mide kanseri hastalarının yetersiz beslenmesine neden olabilen durumlardan bazıları şunlardır:
-
Ameliyat ile midenin bir kısmının ya da tamamının alınması,
-
Yiyeceklerin mideden boşalmaması ve bunun tokluk hissi vermesi,
-
Ameliyat sonrası az miktarda yemek yenilebilmesi ve hızlı tokluk hissi yaşanması,
-
Mideye gelen yiyecekleri kontrol eden kasların zarar görmesi,
-
Ameliyattan sonra kalan mide ya da ince bağırsağın gıdalardaki yağ ve besinleri ememesi, beslenme güçlüğü yaşanmasına neden olabilir.
Ayrıca kanser ameliyatında midenin bir kısmının alınması sonrasında dumping sendromu yani midenin hızlı boşalması durumu da yaşanabilir.
Mide Kanserinde Beslenmenin Önemi Nedir?
Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri de iştahsızlığa neden olabilir. Bu tedaviler ağızda yara, mide bulantısı, ağız kuruluğu, erken tokluk hissi gelmesi, ağızda metalik bir tat oluşması veya kusmaya neden olabilir.
Tümörün kendisi ve tedavi şekline bağlı olarak yaşanan bu gibi beslenme güçlükleri kilo kaybına neden olabilir. Yeterli kalori ve protein alınamaması ise yağ dokusunun erimesi ve kas yıkımı ile sonuçlanabilir. İstemsiz şekilde kilo verdiğinizi fark ettiğiniz zaman doktor ya da diyetisyeninizin önerisi ile tıbbi beslenme kullanabilirsiniz.
Tıbbi beslenme, kanser hastalarının protein ve kalori ihtiyaçlarını karşılayarak vücuda direnç vermek için özel olarak hazırlanmıştır. Protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeriğine sahip tıbbi beslenme ile ilgili bilgi almak için ¨Kanser Tedavisinde Tıbbi Beslenme¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Mide Kanserinde Nasıl Beslenilir?
Yemek seçimi ile ilgili bazı konulara dikkat ederek mide kanseri tedavisinde yeterli beslenme yolunda ilk adımları atabilirsiniz:
-
Protein bakımından zengin ve kolay öğütülebilir gıdalar tüketebilirsiniz. Örneğin püre haline getirilmiş fasulye, yumurta veya balık yiyebilirsiniz.
-
Yeterli kalori alımı için yemeklerinize krema, tam yağlı süt ve diğer sağlıklı yağlardan ekleyebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz günlük kalori miktarını öğrenmek için Kalori Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
-
Uzun süre tok hissetmenize neden olduğu için lif bakımından zengin gıdaları çok tüketmemeye dikkat edebilirsiniz.
-
Katı yiyecekleri yemekte güçlük yaşıyorsanız çorba ve yoğurt gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketebilirsiniz.
-
Atıştırmalık olarak fıstık ezmesi gibi yüksek kalorili gıdalar yiyebilirsiniz.
-
Hızlı doymamak için yemek esnasında su içmemeye özen gösterebilirsiniz.
Ağız yaraları, mide bulantısı ve ağız kuruluğu gibi iştahsızlığa neden olan diğer durumlarla başa çıkmanın yollarını öğrenmek için “Kanserde Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.