Dengeli ve yeterli beslenme kanser tedavisinin önemli bir parçasıdır. Onkolojik hastaların yeterli beslenmeleri, tedaviye devam etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi bulmalarını ve tedavinin yan etkilerini tolere edebilmelerini sağlar. Bu nedenle hem tüketilen gıda çeşitliliği hem de öğün sayısına dikkat edilmesi tavsiye edilir.
Onkoloji hastaları için beslenme büyük bir önem taşımakla birlikte gıda alımını güçleştiren bazı durumlar vardır. Tümörün bulunduğu bölge ya da kanser tedavisi türüne göre onkoloji hastalarında yemek yemeyi etkileyen şu durumlar görülebilir:
-
Ağız içi yaralar oluşabilir,
-
Tat alma duyusunda değişiklik olabilir. Su metalik bir tat alabilir, acı tatlar daha fazla, tatlı gıda lezzetleri ise daha az alınabilir.
-
İştahsızlık, doyma hissinin hızlı gelmesi ya da açlık hissetmeme gibi durumlar görülebilir.
-
Mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.
-
Yutma ya da çiğneme güçlüğü çekilebilir.
Kanserde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanserli hastalarda beslenme yetersizliği ve buna bağlı sağlık sorunları görülmemesi için tanı konulduğu zamandan itibaren gıda alımına özen göstermek gerekir. Unutmayın, onkolojik vakalarda tıbbi beslenme tedavisi kanserden iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Kanser evresi ve türüne göre tıbbi beslenme desteği almak konusunda doktorunuz ya da diyetisyeninizin tavsiyesine başvurabilirsiniz. Onkolojide beslenme ile ilgili dikkat etmeniz gereken öncelikli konulardan biri ise günlük öğünlerinizde bulunması gereken besin öğeleridir. İşte onkolojik vakalarda beslenme ile ilgili bilmenizde fayda olan 5 konu.
1. Yeterli Protein Alımına Özen Gösterin
Protein, hücre yenilenmesinde rol oynar. Kanser tedavisi nedeniyle zarar görebilen hücrelerin yenilenmesi için onkoloji hastaları daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Ayrıca kas yıkımının gerçekleşmemesi için de protein gereklidir. Günlük olarak yumurta, kuru baklagiller, peynir, kırmızı et gibi protein bakımından zengin gıdaların tüketilmesine özen gösterilebilir.
2. Karbonhidrat ve Yağ Alımını Kısıtlamayın
Kanser tanısı konulmadan önce bir diyet uyguluyor olsanız da teşhis ile birlikte tekrar yağ içeren gıdalar tüketebilirsiniz. İstemsiz kilo kaybının oluşmaması ve vücudunuzun enerji kazanması için sağlıklı yağlar tüketebilirsiniz. Fazla yemek yiyemeseniz de ara öğünlerinizde yağlı kabuklu kuruyemişler yemeye dikkat edebilirsiniz.
Yorgunluk hissetmemek ve tedavinize devam etmek için ihtiyacınız olan enerjiyi karbonhidratlar ile alabilirsiniz. Patates, makarna ve tahıllar yiyebileceğiniz gibi tatlı gıdalar da tüketebilirsiniz.
3. Su Tüketimini İhmal Etmeyin
Kanser tedavilerinin yan etkilerinden bazıları da ishal ve cilt kuruluğudur. İshal nedeniyle yorgun düşmemek ve cilt sağlığınızı korumak için günde en az 2.5 litre su içmeye özen gösterebilirsiniz. Kemoterapide alınan ilaçlar böbrek yolu ile atıldığı için de su tüketimi ile olası yan etkilerden kurtulabilirsiniz. Tat alma duyunuzda değişiklik olduğu için su içmekte zorlanıyorsanız kalorili diğer içecekleri içebilir, suyu çilek, taze nane gibi aromalar ile lezzetlendirebilirsiniz.
4. Günlük Vitamin ve Mineral Alımını Sağlayın
Kanser tedavisi sürecinde günlük 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon ise sebze tüketimi tavsiye edilir. Ana öğünlerde çok miktarda bile ara öğünler ile taze meyve sebze tüketimi sağlanabilir. Kanser hastalarının yeterince besin alımını sağlayabilmeleri için günlük 3 ana öğünün yanı sıra 3 ara öğün yemelerinde fayda vardır.
5. Tıbbi Beslenme hakkında doktorunuzdan bilgi alın.
Kanser tedaviniz süresince iştahsızlık ve kilo kaybı gözlemleyebilirsiniz. Kilo ve kas kaybı vücut direncinizin düşmesine sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kalori ve protein bakımından zengin tıbbi beslenme mevcuttur. Kanser tedavinizde kilo kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuz ve diyetisyeninizden tıbbi beslenme hakkında bilgi isteyebilirsiniz.
Kaynak:
https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanserden-korunma/kanserden-korunmalist/kanserde-beslenme.html